C’MON LET’S DO THE BRITISH TWIST - VARIOUS ARTISTS

Het hier nader onder het licht gehouden album hoort zeker thuis in de verzameling van de echte dansliefhebbers. De 35 nummers die werden bijeengebracht voor het compilatiealbum “C’mon Let’s Do The British Twist” zullen voor 80 minuten dansplezier zorgen bij hen die zich het dansen van die twist eigen hebben gemaakt. Die dans ontstond in het begin van de jaren ’60.

Het draaiende bovenlichaam, de gebogen armen en het in tegengestelde richting bewegende onderlichaam met lichtjes gebogen benen zorgen voor een ritmische dans die indertijd ontstond toen Hank Ballard in 1959 het nummer “The Twist” op plaat opnam. Het was echter de één jaartje later uitgebrachte versie van Chubby Checker die met zijn daarbij bedachte bewegingen deze nieuwe dansrage ontketende, eerst in Amerika en enige tijd later ook in Groot-Brittannië en Europa.

De bekendste songs in dit genre werden “Let’s Twist Again” van Chubby Checker, “Twistin’ The Night Away” van Sam Cooke en “Twist And Shout” van ‘The Isley Brothers’. Maar er werden destijds talloze liedjes uitgebracht die bestemd waren om er de swingende twist op te dansen. Zo ook in Engeland waar o.a. Cliff Richard op de kar sprong met zijn liedje “Do You Wanna Dance”. Bijna elke week kwam er een nieuwe twistplaat uit en 35 stuks uit deze reeks releases staan nu netjes gebundeld op deze verzamelaar “C’mon Let’s Do The British Twist”, uitgebracht door het Britse retrolabel ‘Jasmine Records’.

We zien op de tracklijst meer bekende songs dan bekende vertolkers. Zo noteren we “Whole Lotta Shakin’ Goin’ On” van Duffy Power, maar algemeen bekend in de versie van Jerry Lee Lewis en ook Chubby Checker’s “Let’s Twist Again”, hier in de Britse versie van ‘Cyril Stapleton & His Show Band’. De meeste nummers op dit compilatiealbum blijken ook voor ons tot op heden notoire onbekende twistsongs te zijn, maar dankzij deze rariteiten leren we allemaal toch weer wat interessants bij over deze dansrage en de daarbij horende muziek.

(valsam)

 

 

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Jasmine Records